Anmälan till StudioS19 Online Tour har öppnat

DressagePowers stora succé förra året med 500 startande är tillbaka med två tävlingstillfällen under våren. Anmälan till StudioS19 Online Tour har precis öppnat.

– StudioS19 Online Tour är Sveriges mest hållbara tävling. Du slipper köra till tävlingsplatsen. Idag med tanke på världsläget och bränslepriserna så tror jag att ryttarna uppskattar att tävla där man är. Vi klara av 100 startande per dag så sammanlagt kan 200 ryttare tävla i vår, i höst kommer vi ha ytterligare två omgångar, säger Peter Härnstam som är en av grundarna av DressagePower.

De tävlande ekipagen filmar sina ritter på hemmaplan och skickar in filmerna. Det är godkända domare som tittar och bedömer ritterna. Alla ritter klipps ihop till en riktigt tevesändning som sänds på tävlingsdagen på DressagePower TV.

– Förra året var vi fullt uppe i pandemin och då såg vi Online Touren som en möjlighet för ekipage att komma ut och tävla. Online Touren var en mycket uppskattad tävling förra året och vi hade tävlande från bland annat Frankrike, Uruguay och Norge. Även i år kan internationella ekipage anmäla sig, säger Peter Härnstam.

Online Touren består av fem grupper där ekipagen tävlar mot varandra på procent. Det går att rida Lätt B:1 upp till Medelsvår A:1. Förra året kom Marie Karlberg med sin häst Møllegaards Romeo tvåa i grupp 3 där de tävlande rider Lätt A:1 och Lätt A:3  
– Jag tycker att Online Touren var en mycket proffsig tävling för oss ryttare som rider lätta klasser. Det var roligt att se tevesändningen. Jag trodde inte att det skulle gå som bra som det gjorde med Romeo. Han är ett busfrö men har ett hjärta av guld, säger hon.
Marie Karlberg nya häst Dalgaards Dux beskriver hon som gentleman och läromästare.
– Alla skulle ha en häst som Dux. I år får han också starta Online Touren i grupp 4, medan Romeo tävlar i grupp 3. Jag ska också passa på att ha roligt tillsammans med mina hästar, säger Marie Karlberg.
Ett av Marie Karlbergs mål är starta Dux i Para-SM i sommar. Det långsiktiga målet är Paralympics i Paris 2024.
– Förra året tävlade jag med funktionsnedsättning men från och med i år är jag klassificerad paradressyrryttare grad 4, säger Marie Karlberg.


En annan som har uppskattat Online Touren är domaren Linda Olsson som dömde många ekipage förra året.

–  Fördelen med Online Touren är jag inte behöver resa likväl som de som tävlar inte heller behöver resa. Det som är kul för mig är att jag kan se många nya ekipage från andra delar av landet. Jag bor i Örnsköldsvik och dömer vanligtvis på tävlingar här uppe, säger Linda Olsson.

Linda Olsson, domare StudioS19 Online Tour 2021

Som på vanliga tävlingar har DressagePower regler för att värna djurskyddet och hästvälfärden.
– Efter avslutad ritt och hälsning ska hästen filmas så att det går att se att det inte finns skav från sporrar eller att nosgrimman sitter för hår. Om vi tycker att hästen inte ser fräsch ut så kontakter vi ryttare och tränare, givetvis kommer inte rittens bedömas eller sändas, säger Peter Härnstam.

Förra våren var det många tävlingar som ställdes in och då blev Online tävlingarna mycket populära, även bland domarna.

– Jag tycker inte att det är så stor skillnad att döma inspelade ritter mot att döma ekipage på plats. En förutsättning är att den som filmar varken står för nära eller för långt bort. Det här var ett bra sätt för mig att hålla igång domaryrket under pandemin och det var lika roligt att ryttarna fick tävla trots restriktioner, säger Linda Olsson.

Så här går det till att tävla i StudioS19 Online Tour

Du spelar in din ritt i lugn och ro på hemmaplan. Ingen tävlingslicens behövs och du slipper lasta och transportera din häst. Häst och ryttare skall ha reglementsenlig utrustning och klädsel. Ryttaren eller myndig person om ryttaren är under 18 år ska intyga att hästen eller ponnyn är i tävlingsmässigt skick och vaccinerad enligt Ridsportförbundets tävlingsreglemente, samt meddela vilken tränare som ekipaget tränar för.
De tre främsta som placerar sig från fina hederpriser från Exclusive Horsewear och alla placerade får rosetter. Efter bägge tävlingarna utses en totalvinnare i varje grupp. De tre som placerar sig i toppen i totalen får varsitt täcke.
I år har DressagePower fyra tävlingsdagar, två av dem i vår; slutdatum för att skicka in tävlingsritter är 11 april respektive 16 maj. Tävlingen tevesänds 24 april respektive 29 maj.
StudioS19 Online Tour är vår mest miljövänliga tävling! Här hittar du reglerna och vill du anmäla dig gör du det här.

Kontaktperson:
Peter Härnstam, grundare DressagePower
Mobil: 070 836 66 94
E-post: peter@dressagepower.se

DressagePower arrangerar 6 olika tävlingar från lätt klass till Grand Prix. Vi har Sveriges största ryttarutbildningar, driver en egen TV-kanal och har en egen klubb för ridsportintresserade. Vårt övergripande mål är att vara den bidragande aktören till att Sverige senast 2028 tar medalj vid internationella mästerskap. www.dressagepower.se

Se alla nyheter