Tove gör sig redo inför sitt första YR-SM: ”Alltid lite nervigt med mästerskap”

I helgen är det dags för SM, och vi ser flera i ryttare i startfältet som också är anslutna till våra tävlingar. Vi har pratat närmare med en av dem – Tove Slåtteby! 

Tove är en 19-årig ryttare från Lidingö som ska starta Bento D, kallad ”Bennie” i YR-SM. Tove tog över tyglarna på ”Bennie” som junior efter att ha sett honom tillsammans med sin tidigare ryttare rida hem vinsten i vår tävling StudioS19 Young Rider Trophy. Tillsammans hann ekipaget på mindre än ett år mönstra in i landslaget, ta en fjärdeplats på totalen på SM samt vara med och bidra till ett Lag-brons på Nordiska mästerskapen i Drammen förra året. Nu är dem tillbaka som YR med ett SM att rida i dagarna!

Tove berättar att det alltid är lite nervigt på mästerskap, trots att hon har flera fina framgångar från både sin junior- och ponnytid:

”Jag hade ridit på ridskola fram tills jag var 14 år. Innan dess hade jag testat olika sporter men det var inget som var så roligt som ridning. Tillsammans med ”Gullan” klättrade vi sakta upp i klasserna och red vårt första SM på Grevagården, samma tävlingsplats som vi ska rida SM på nu!”

Tove Slåtteby tillsammans med sin ponny Michael, tillsammans tog dem en individuell bronsmedalj på SM! Foto: Privat.

Karriären fortsatte för Tove där hon, tillsammans med sitt lag från Djursholms Ridklubb, red ihop ett Lag SM-guld hösten 2021. Ett år senare tog hon även en individuell bronsmedalj. Tove valde att rida ett ”extra” år på ponny som 17-åring för att få ut så mycket som möjligt av de härliga ponnyåren, men idag är det fullt fokus på tiden som kommer som Young Rider. 

I stallet hemma är det just ”Bennie” som är den främsta tävlingshästen i nuläget. Han är en 18-årig valack med många egna åsikter och idéer om hur vardagen bör se ut:

”Han är en fantastisk individ som man blir glad av att träffa varje dag. Han är en riktig läromästare som kan gå alla programmen utantill vilket både är på gott och ont.. Men med ålder kommer också extremt mycket erfarenhet, Bennie är väldigt lätt att ta med sig till nya platser och älskar att visa upp sig på tävling”, berättar Tove.

Bento D, en fantastisk läromästare med stark vilja enligt ryttarinnan. Foto: Privat.

Framtidslöftet för Tove heter Ebony EE, en 8-årig valack som är utbildad av DressagePowers grundare Peter Härnstam. Förhoppningen är att Ebony ska bli en häst för framtiden:

”Jag hoppas på att han kan bli min GP-häst! Men innan dess måste han få lite mera världsvana och tävlingserfarenhet. Ebony är fortfarande ung så vi har ingen brådska, han är en stjärna!”

Toves nya stjärna i stallet – Ebony EE. Foto: Privat.

Inför SM har Tove och ”Bennie” tränat utefter en noggrann planering med stöd och hjälp av deras tränare Pytt Hamberg. De har varit och startat internationellt i Holland nyligen och förhoppningen är nu att kunna visa upp tre stabila program med god kvalitet. 

Tove är även ansluten till vår tävling StudioS19 Young Rider Trophy, tävlingen för satsande ryttare till och med 21 år. Vi frågade varför hon valde att anmäla sig: 

”Jag har hört väldigt gott om DressagePowers tävlingar och valde därför att anmäla. Det skulle vara roligt att få rida på en sån  spektakulär bana, men även få hänga med alla mina kompisar som också är anmälda. Det verkar som en helt otrolig atmosfär som ingen annan tävling i Sverige kan efterlikna”.

Hon lyfter också DressagePowers stipendium, något som delas ut årligen till ryttare runt om i hela Sverige:

”Dressyr är trots allt en kostsam sport och då är man som atlet väldigt tacksam för när man bemöts av generositet!”, berättar Tove. 

Slutligen var vi nyfikna på om vad som motiverar henne och hjälper henne framåt, även när det känns lite motigt. 

”När det känns tungt vet jag att jag alltid kan vända mig till mina fantastiska föräldrar och min otroliga tränare Pytt. De stödjer mig genom vått och torrt och det är jag oerhört tacksam för. Utöver det brukar jag säga ”vill man så kan man,  och kan man så ska man!” Det är ett citat som jag fick höra första gången av min klubbkamrat Ellen Stymne som även red DressagePower förra året! Det är ett citat som jag tycker passar mig ganska bra!”

Bento D & Tove Slåtteby. Foto: Privat.

Vi önskar Tove och övriga ekipage ett stort lycka till på SM! Är du nyfiken på våra tävlingar? Anmäl dig på vår hemsida innan din start för att kunna tillgodoräkna ditt resultat!

Se alla nyheter