Taggade ryttare inför DressagePowers finaler
I helgen går finalerna i DressagePowers fem tävlingar i Linköping. Ryttarna är taggade inför finalerna, som bjuder på Sveriges högsta prispengar när det gäller dressyr.
Nu är det dags för DressagePowers finaler, som går av stapeln på söndag i Linköping.
– Det har blivit som ett inomhhus-SM i dressyr, ett extra mästerskap för dressyrhästar och dressyrryttare. Vi erbjuder de högsta prispengarna inom dressyren i Sverige, säger Peter Härnstam, en av DressagePowers grundare.
De stora tävlingarna i Linköping avslutas på söndag med finaler i fem tävlingar som arrangeras av DressagePower. I en av tävlingarna, StudioS19 Grand Prix Tour, leder Lina Dolk – trots att hon är U25-ryttare och tävlar mot seniorer.
– Det känns bra, det kan seniorerna ha (skratt)! Det är synd att det inte är fler U25-ryttare med och smakar lite på seniorstartfältet, men det är jättekul att en U25 leder, säger Lina Dolk.
Hon har ridit Languedoc, eller ”Dokki” som han kallas hemma i stallet, i fyra år.
– Det har hänt supermycket i år. Dels har vi blivit säkrare i alla Grand Prix-rörelser, men jag tror också att kemin mellan honom och mig är starkare. Dokki är en speciell häst, en ganska skör personlighet. Han vill alltid göra rätt, och om det blir fel blir han rädd eller skärrad, säger Lina Dolk.
Träningen har därför byggt mycket på beröm för att bygga självförtroende.
– Jag har också haft mycket hjälp av att Kristian (von Krusenstierna, Lina Dolks tränare) har ridit honom och känner hästen. Kristian förstår den sköra sidan av Dokki.
I helgen väljer Lina Dolk att inte starta i lördagens Grand Prix. I stället går hon direkt in i söndagens final-kür, allt för att spara på hästen som ska gå två dagar i Friends nästa helg.
– Vi har själva satt ihop küren och ridit den några gånger med bra respons. Senast var det på EM då vi fick 75 procent, den starten gör vi gärna en repris på.
I tävlingen DressagePower Future Stars, som riktar sig mot hästar mellan sju och nio år, är det Carl Hedin och blott sjuåriga hästen Dalaverian som leder inför finalen.
– Det ska bli jättekul att rida i Linköping för andra året i rad. Förra året var jag nog mer favorittippad, nu är jag mer som en underdog. Det kan gå precis hur som helst, säger Carl Hedin.
Han har haft ”Lukas” som Dalaverian kallas sedan hästen var tre år gammal.
– Det är jättekul, Jag får nypa sig i armen att jag får göra den här resan med den här hästen. Det är han som styr showen, jag är bara en liten mygga på hans rygg.
Lukas stora personlighet har resulterat i många roliga historier att ta med sig genom livet, menar Carl Hedin.
– Vi brukar säga att han inte är schizofren – han är skritt-och-sken. Antingen är han jättetrött och orkar knappt gå upp ur boxen, eller så är han rejält taggad. Om jag känner honom rätt kommer han vara det senare i söndagens kürfinal.
Enligt Carl Hedin har hästen otroligt mycket power, men han är fortfarande ung och orutinerad.
– Vi tar detta på erfarenhetskontot. Men om jag har honom med mig och han är fokuserad så tror jag att vi har goda chanser, kvaliteter finns det så att det räcker och blir över.
Inför Young Rider-finalen i StudioS19 Young Rider Trophy, är det 20-åriga Linnéa Holmgren och 11-åriga QC Sir Dennis som leder. De har varit ett par i fyra år.
– Det har varit en lång och lite klurig resa men nu börjar det bli jädrigt bra, säger Linnéa Holmgren.
Det svårhanterliga har handlat om extremt mycket energi hos hästen.
– Dennis är inte dum men han har mycket energi och mycket power. Han är en stor häst, ganska barnslig och han har varit valpig. Det är mycket att hantera, stora kroppsdelar, men vi börjar komma ihop.
På söndag rider Linnéa Holmgren i svartvit frack på den svarta och vita Dennis. Passande nog till en kür i James Bonds tecken.
– Själva koreografin är ganska svår, med bland annat en GP-sax och svåra linjer. Den är väldigt rolig att kolla på, det händer mycket i musiken och sedan är Dennis alltid väldigt kul att kolla på. Han är väldigt vacker och häftig, nu är jag väl lite partisk här, men han är underbar.
Målet är denna helg att få till en bra runda.
– Vårt stora mål framöver är att få upp Dennis i Grand Prix så att jag kan rida U25. Det vore väl inte så dumt att vinna i helgen, men om domarna tycker så vill jag i alla fall se till att jag rider bra, säger Linnéa Holmgren.
Det är gratis entré till tävlingarna på Smedstad Ridcenter i Linköping. Den som inte kan vara på plats kan följa tävlingarna via DressagePower TV.
– Det blir i klass med SVT tack vare vårt samarbete med StudioS19 som producerar sändningen. Vi hoppas slå antalet tittare från förra året, 8 000 personer, säger Peter Härnstam.
Länk till sändningen, som startar kl 8.15 söndag den 21 november och går att se i efterhand.