SM-guldmedaljören: ”En fantastisk fin tävling med bra prispengar”

Mary-Sophie Haid Bondergaard är en lysande stjärna på den svenska dressyrhimlen. För några veckor sedan red hon hem guldet för YR på SM och i höst siktar hon mot StudioS19 Young Rider Trophy – Tävlingen för satsande ryttare t.o.m 21 år! Vi har pratat närmare med Mary om hennes vardag, stödet från familjen och hästarna i stallet.

För ett år sedan tog Mary studenten och arbetar idag som ryttare hemma på familjegården. Hon börjar varje dag i stallet vid 07 där hon i ett team med två andra gör alla stallsysslor på morgonen. Därefter följer ridning av 4-6 hästar, och eftermiddagen består av pyssel och extra skötsel av alla hästar.

Marys föräldrar är båda välkända namn i dressyrbranschen, där både mamma Charlotte och pappa Rasmus har ridit upp till svår klass dressyr. Vi frågade vad deras stöd och kunskap har betytt för Mary i hennes satsning:

”Det är en stor fördel & hjälp att kunna ta del av deras erfarenhet och kunskap samt möjligheten att kunna ta över hästar men också att få hjälp i vardagen att lära sig utbilda en häst”, berättar Mary.

Framtiden ser minst sagt ljus ut för Mary-Sophie. Många hade kanske känt sig nervösa över att fortsätta prestera på topp, men för Mary ser det annorlunda ut:

”Jag har genom åren upplevt att jag presterar väldigt bra under press därför upplever jag det mer som en positiv effekt att prestera under press, för min del”.

Mary har flera spännande hästar under sitt ansvar, däribland Robert des frettes, ”Robban” (u. Carino des Noes. Ue. Baulou des frettes). En 19-årig valack som Mary berättar har varit ”stallets clown” i 11 år. Tillsammans har de meriter upp till internationell nivå:

”Vi har vunnit internationell U25 Grand prix, final i Lövsta Future Challenge, silvermedalj NM-lag, 2a i Falsterbo U25. Mitt mål i år med Robban är bara att ha roligt och lära mig så mycket som möjligt så länge jag har honom! Han har varit en väldigt värdefull läromästare för mig, han älskar att jobba och är alltid pigg & glad!”

En kandidat att ta över ”Robbans” plats är 11-åriga valacken Lohmann´s Rossi (e.Bœgårdens money M, ue. Solos Landtinus). Tillsammans har de haft internationella placeringar som junior och YR, nu är siktet inställt på U25. 

Hennes SM-guldhäst är Adora Nightingale (e. Ampere, ue. Regazzoni), kallad Doris, som var Marys första storhäst. Tillsammans har de brons, silver och guld-medaljer från såväl SM, NM och representerat Sverige på EM som junior och YR. 

”Doris är stallets prinsessa! Doris var min första storhäst och resan har inte varit helt enkel med henne. Hon har en väldigt speciell plats i mitt hjärta och hon kämpar för mig varje dag! Mitt mål i år med Doris är EM i Österrike”.

Mary-Sophie har gjort succé under DressagePower Horse Show under flera år, där hon både stått som vinnare av Junior Trophy och StudioS19 Young Rider Trophy. I år är hon anmäld återigen:

”Tidigare år har det gått jättebra för mig och jag hoppas även detta året på att göra bra resultat i finalen! DressagePower Horse Show är en fantastiskt fin tävling som ligger rätt till på året då de flesta mästerskap ligger under sommaren. Det blir en väldigt rolig tävling att se framemot senare på året med bra prispengar för oss ryttare!”

Tre snabba frågor:

1. Utebana eller ridhus? Helt klart utebana.

2. En sak i hästgarderoben du inte kan vara utan? Sadeltvål!!

3. Tävling eller träning? Tävling!

Se alla nyheter