Sista chansen att anmäla till Academy Dressage & Jumping

Academy Dressage & Jumping är en utbildning för satsande unga ryttare i åldrarna 12 till 21 år – men också för deras föräldrar, eftersom en närstående vuxen får delta.
– Det är en minst lika viktig utbildning för föräldrarna. De får ny erfarenhet, mycket kunskap och de får knyta kontakter. Efter utbildningen kan de vägleda ungdomarna på ett helt annat sätt, säger Kristian von Krusenstierna, koordinator för Academys dressyrdel.

Han berättar att både föräldrar som helt saknat kunskap om sporten och föräldrar med mycket stora kunskaper har varit med.
– Alla är lika positiva och glada över utbildningen, säger Kristian von Krusenstierna.

Kristian von Krusenstierna.

Nu är det snart sista chansen att anmäla sig ­– sista datumet är den 30 januari. Sveriges största avsuttna utbildning kickar igång för fjärde året i rad med en digital träff. Totalt under året blir det 15 digitala och fyra fysiska utbildningstillfällen.

För tredje året i rad får även hoppryttare delta.
– Att både dressyr- och hoppryttare är med det lyfter Academy. En stor del av innehållet är samma, men när det gäller grenspecifika föredrag kan vi ta lite idéer från varandra. Det kan vara utvecklande, säger Kristian von Krusenstierna.

En av Academys ambassadörer är hopptränaren och expertkommentatorn Lotta Björe. Utan hennes vetskap gick några av hennes elever utbildningen.
– Man ser på de eleverna att de får ett bra paket, de blir så mycket mer allmänbildade. De får så många saker med sig som de kanske inte haft koll på förrän om tio år, saker som träningsfysiologi, hur man behåller en sponsor, hur det fungerar med hästägare och så vidare. De får en plattform att stå på, säger Lotta Björe.

Lotta Björe.

En annan effekt är att elever som går hopputbildningen får kontakt med hoppryttare som är verksamma.
– Eleverna ser Fredrik Spetz och Emma Emanuelsson på tävling och då kanske de vågar gå fram och be om råd eller fråga om de kan gå banan med någon av dem. Det blir väldigt inbjudande.

Liv och Sofi Dagertun ska gå utbildningens andra år. Foto: Privat

16-åriga Liv Dagertun är en av de hoppryttare som gått första året, och hon ska gå år två. Hennes kortsiktiga mål är att kvala in på SM.
– Jag har tagit del av enormt mycket information och lärdomar. Något som var nytt för mig var den mentala biten, och jag har uppskattat den veterinära biten som man inte alltid tar del av som ryttare, säger Liv Dagertun.

Hon och mamma Sofi Dagertun bor i Luleå, så de har uppskattat att mycket sker digitalt på grund av avstånden.
– Men vi uppskattar de fysiska träffarna. Vad Academy gett mig som mamma är en trygghet. Jag vet att jag har någon att fråga och redan då känns det tryggare, säger Sofi Dagertun.
Det hon tar med sig är vikten av disciplin och planering.
– Jag har insett att varenda del räknas och det man kan göra som förälder är främst planering, före tävling, på tävling och efter tävling. Vi jobbar också mer förebyggande nu, för att slippa skador på både häst och ryttare.

Sofi Dagertun vill rekommendera andra att gå utbildningen.
– Det har varit jätteintressant. Det är ett fantastiskt upplägg och det är verkligen idoler som är koordinatorer.

Se alla nyheter