Nu öppnar Academy för anmälan!

”Academys deltagare: Kunskapen ger en extrem trygghet”

I dag den 25 november öppnar anmälan till Academy Dressage & Jumping 12-21. Det är Sveriges största ryttarutbildning och den ges i avsutten form. Det är ungdomar i åldern 12 till 21 år som har tävlingsfokus inom dressyr eller hoppning som kan anmäla. En förälder eller anhörig är välkommen på utbildningen med sin ungdom, något som ingår i avgiften.

Men vad ger då Academy? En av de ”hoppmammor” som varit med är Therese Pettersson, mamma till 13-åriga Ellen Högström. 

– Det har varit jättebra och lärorikt. Den främsta anledningen till att jag ville att Ellen skulle vara med är klimatet som unga lever i idag. Alla kan bäst, och de tar input från varandra. Här fick Ellen riktig info från de som verkligen vet och kan. Då vet hon vad som är rätt och kan stå för vad hon gör, säger Therese Pettersson.

Ett annat plus var att en bekant gick utbildningen och de två ungdomarna hittade varandra under det år de gått Academy. 

– Och de har även sett att instagamprofiler som är ganska stora, som några år äldre, går utbildningen även de. De har sett att även de behöver kunskap. 

Själv tycker Ellen Högström att det bästa varit de fysiska träffarna. 

– Då får man träffa de andra i akademin och träffa nya kompisar, och så är det lite lättare att ställa frågor, säger Ellen Högström. 

Hennes mål är att komma så långt det är möjligt. 

– Genom Academy har jag lärt mig mycket nytt och det har varit spännande. Bland annat om hur hästen fungerar och hur jag ska lägga upp ett schema för min ponny. 

Ellen Högström.

Tuwa Nicklasson Rosendahl är 13 år och tävlar dressyr. Hon tycker att de fysiska träffarna gett mycket.

– De har varit väldigt roliga. Jag har också blivit mer självsäker eftersom jag lärt mig mer och jag och mamma har haft mer diskussioner, bland annat om hur vi ska planera. Jag har också lärt mig mycket mer om hur man lastar hästen säkrare, säger Tuwa Nicklasson Rosendahl.

Hennes mamma Anna Nicklasson uppskattar organisationen kring utbildningen. 

– Det har varit bra information, mejl och utskick – väldigt bra organiserat. Och Johanna (Halldén, som är projektledare för Academy) har varit otrolig, vilken glädjespridare. Min dotter blev så glad när Johanna kom ihåg vem hon var, sådant är viktigt, säger Anna Nicklasson.

Hon berättar att en redan fin relation har utvecklats av att gå utbildningen tillsammans, och att det nu går lättare att planera och diskutera tillsammans när det gäller ämnen som friskvård och träning.

Ett uttalande från dottern slår dock all teoretisk kunskap. 

– Tuwa sade ”vet du mamma, jag känner att jag blivit väldigt mycket modigare, jag vågar gå fram och prata med människor”. Då är avgiften värd vad som helst. Det är inte en utbildning i hästkunskap utan i personlig utveckling.

Tuwa Nicklasson tillsammans med sin mamma Anna.

”Hoppmamman” Martina Ardenmarks dotter heter Loviza Ardenmark och tävlar internationellt. 

– Min dotter har inte gått på ridskola eftersom vi haft hästar hemma så jag kände att hon behövde den teoretiska biten, säger Martina Ardenmark. 

Hon uppskattar att det varit ett brett spektrum av ämnen. 

– Resa med häst var intressant, eftersom Loviza vill tävla mer i Europa. Även foder och veterinärer har varit uppskattade. Det har gått väldigt bra för Loviza nu, hon kom tvåa i en Grand Prix för Children i Belgien, och jag tror att kunskapen att veta hur saker och ting fungerar ger en extrem trygghet.

Martina Ardenmark och dottern har använt sig en hel del av den mentala biten som ingår i Academy. 

– Det ger ett fokus. 

Några fysiska träffar har mamman och dottern inte kunnat vara med på, eftersom det är så mycket tävlingar. 

– Vi har uppskattat att det varit så mycket digitalt, det har varit superbra och man kan gå in och titta i efterhand om tiden inte passar. 

För Loviza Ardenmark har året varit betydelsefullt. 

– Vad jag tar med mig? En himla massa. Den teoretiska kunskapen har hjälpt mig på många sätt, det har utvecklat hur jag ser på saker. Jag har blivit mer säker på allt jag håller på med, säger Loviza Ardenmark.

Hon väljer ett lite otippat ämne som det mest intressanta: Dopning. 

– Med tanke på att banan är dopning, det visste inte jag. Det är jätteviktigt att hålla koll på sådant när man är ute och tävlar, det vore tråkigt att åka dit på någonting som inte är meningen.

Lovisa Ardenmark.

Läs mer om Academy Dressage & Jumping och anmäl dig här!

Se alla nyheter