Felridningen som ledde till vinst under Gothenburg Horse Show

Kan en felridning ändå resultera i vinst? Absolut! Vi har pratat med Anna Svanberg som tillsammans med Vidar (val e Total Hope – Dalwhinnie uppf Helixad AB, äg Kersö Equestrian, Anna Svanberg Dressyr AB) stod som vinnare av Swedish Warmblood Trophy för 6-åringar under Gothenburg Horse Show. En ritt som slutade med vinst för ekipaget – men som började helt fel när Anna var inställd på att rida ett annat program. 

Foto: Michaela Swärd / Swedish Warmblood Association

Anna Svanberg är verksamhetschef på Kersö Equestrian som föder upp, tränar och tävlar i först hand dressyrhästar. Tillsammans med Vidar hade de kvalificerat sig till finalen av Swedish Warmblood Trophy för 6-åringar. Anna beskriver sig själv som ett ”kontrollfreak” och vill ha noga planerad rutin inför sina tävlingsstarter, men just inför denna klass blev ingenting som planerat.

”Jag valde att värma honom på banan imorse istället för kvällen innan för att inte utsätta honom för alldeles för mycket intryck. Det är en ung häst och genom att rida på morgonen blev det färre hästar på arenan samtidigt. Det är dock en häst som är mer vild än tam, lite av en katapult, och han trampade av sig en sko under värmningen. Eftersom det var så tidigt på morgonen fick vi inte tag på hovslagaren och hela vårt tidsschema blev försenat.” 

Under framridningen var Vidar minst sagt laddad och bjöd Anna på många hopp och skutt. När hon red in på banan tänkte hon tyst för själv ”Hur ska detta gå?”. När startsignalen gick var Vidar med på noterna, men domarna blåste direkt för felridning. Anna hade då börjar rida fel program. 

”Jag red fram till domarna och frågade om de verkligen var säkra på att jag hade ridit fel program!”

Med några sekunder till godo fick Anna koppla in ”airpiloten” och fort ställa om. Hon fick snabbt fart på maskineriet igen och efter programmets första delar var ekipaget inne i sin harmoniska, fina rytm igen. Och det ledde till att de stod som vinnare! 

Vi frågade Anna hur hon kunde mentalt ställa om efter att ha börjat med en felridning.

”Jag har såklart mycket erfarenhet i bagaget och det är till stor hjälp. Rent mentalt är jag stark och har en bra tävlingsskalle. Självklart blir man besviken på sig själv efter en miss, men man har fortfarande en chans att imponera på domarna även om man börjar med en felridning. Det gäller helt enkelt bara att leverera istället för att grubbla. Min häst är förbered för såna här uppgifter och då får man se till att man själv kan prestera mentalt”.

Foto: Michaela Swärd / Swedish Warmblood Association

Vidar ägs tillsammans av Anna Svanberg och Kersö Equestrian och är en av många lovande hästar från Kersö. I verksamheten arbetar ett helt team för att få optimal hästvälfärd och ser varje häst som en egen individ. De börjar med att hantera sina unga hästar tidigt genom att ta in och borsta mycket, ge kärlek och hantera hästen till fots. Detta för att skapa en trygg individ som är lätt och van att bli hanterad, något som underlättar till den senare inridningen. Gällande träning och tävling får alla hästar en egen plan, där variation i arbetet är ledstjärnan. 

”För oss är mycket utevistelse A och O och ett varierat upplägg med både ridning, vattenband, uteritter och tömkörning. Vidar rider jag i regel bara tre gånger i veckan, både skrittpass och träningspass. Däremellan får han motioneras på vattenband och gå på långa promenader.”

Planen för Vidar är att han ska få stanna hos Anna och Kersö Equestrian för tävling. Anna berättar att han är väldigt komplett häst med mycket förtjänster, och en häst de tror mycket på inför framtiden. 

Framöver kommer de sikta på årgångsklasserna om de ger något och är aktuellt. Hästen ligger redan långt framme i sin utveckling och de har inget behov av att stressa. Kanske får vi se Vidar och Anna starta Kersö Equestrian Future Stars – Tävlingen för våra talangfulla dressyrhästar 7-9 år? Det hoppas vi på!

Stort lycka till Anna med team och tack Kersö Equestrian för att ni är en av våra partners!

Se alla nyheter