Experten tipsar: Kallt väder – fodra så här
Hur mycket mer foder behöver hästen när det är kallt? Det är en vanlig fråga från eleverna i Academy Dressage & Jumping till St Hippolyt, som erbjuder eleverna gratis foderrådgivning.
– Många frågar hur mycket de behöver öka fodergivan. Om man följer ”Utfodringsrekommendationer för häst” från SLU, som vi till stor del gör i vår rådgivning, är det sällan större justeringar behöver göras om man inte till exempel bor i Norrland och har minus 25 grader under en lång period, säger agronomen Hanna Lann på St Hippolyt.
Rekommendationerna säger att en oklippt häst som går utan täcke kan behöva ett litet energitillägg för varje grad termometern sjunker under minus 15 grader.
– Som räkneexempel behöver en häst som väger 400 kilo 2,5 megajoule mer om termometern står på minus 17 grader. Om du har ett hö som ger 9 megajoule per kilo innebär det ungefär 300 gram mer hö per dag, säger Hanna Lann.
Den beräkningen bygger på att hästen är ute större delen av dygnet.
– Många hästar står dessutom inne en stor del av dygnet, så då blir behovet av ett tillägg ännu mindre. Har du hästen på lösdrift är det en annan femma – utgångsläget är att hästen är ute större delen av dygnet, är oklippt och utan täcke eftersom det är det mest naturliga för hästen.
Hanna Lann berättar att om hästen är klippt och har täcke går det att räkna som att hästen är oklippt och inte har täcke.
– Det är naturligtvis individuellt hur frusna hästarna är men täcket är ju ofta tänkt att kompensera för den ökade energiförlust den bortklippta pälsen orsakar.
”Kör på”
Den som redan börjat fodra upp hästen i det kalla vädret behöver dock inte ha dåligt samvete, så länge det handlar om grovfoder.
– Kan hästen äta mer grovfoder utan att lägga på sig oönskat hull så kör på. Men vi ser betydligt fler lättfödda hästar, där grovfodergivan behöver begränsas, än hästar som kan gå på fri tillgång. Det gäller att ha koll på hullet.
Ett sätt att ge hästen möjlighet att utföra sitt naturliga födosöksbeteende på vintern är att ge halm i hagen, tipsar Hanna Lann.
Något som är viktigt att tänka på är att hästarna alltid bör ha tillgång till vatten.
– Det gäller både ute och inne. Forskning visar att risken för kolik ökar om hästen inte har tillgång till vatten hela dygnet.
Att lösa det under vintern kan innebära att använda ett uppvärmt kar.
– Tänk på att diska ur det och byta vatten ofta, för när vattnet hålls lite varmare trivs skadliga mikroorganismer där, säger Hanna Lann.
Ett sätt att få i hästen vatten är att ge mash uppblött i rikliga mängder ljummet vatten.
Om hagarna är leriga på vintern är ett tips att ge linfrö eller loppfrö för att minska risken för kolik.
”Ta hjälp av någon som har utbildning”
När det gäller kraftfoder behövs vanligtvis inga särskilda vinteråtgärder.
– Många kan fodra likadant hela året runt. Se till att det dagliga behovet av energi, protein, mineraler och vitaminer täcks. Om hästen behöver mer foder för att hålla hullet rekommenderar jag alltid att hästarna får mer grovfoder i första hand. Men det är klart, om du har en svårfödd häst som redan äter så mycket grovfoder den kan få i sig kan det bli aktuellt att öka kraftfodergivan vid kallt väder.
– När vi beräknar foderstater, bland annat till Academy Dressage & Jumpings elever, är det ofta vitamin- och mineralinnehållet i foderstaten som behöver justeras, berättar Hanna Lann.
– Det är ett vanligt problem vi ser i rådgivningen. Det är ofta där foderstaten inte räcker till och det kan vara svårt att räkna ut vad som behövs själv.
Ett exempel kan handla om att hästägaren ger en mindre mängd kompletteringsfoder än den rekommenderade givan för just det fodret. Utan extra mineraler och vitaminer blir det otillräckligt.
– Det finns också mineral- och vitaminfoder som inte är fullständiga. Jag rekommenderar att ta hjälp med foderstaten av någon som har utbildning i ämnet.