Elin Mattson kombinerar högskolestudier och elitsatsning

Är det möjligt att kombinera högskolestudier med en elitsatsning? Ja – i alla fall om du frågar Elin Mattson! Elin är 25-åringen som under de senaste fem åren har studerat idrottsvetenskap på Högskola parallellt med att ha gjort en elitsatsning inom dressyr. Till sommaren tar hon examen från sina studier och har under tiden lyckats med bland annat SM-guld och silver som YR, ett SM-silver som U25 och 2 EM-brons i lag. Till hösten är ett delmål att kvala sig till vår tävling Sweden Trophy, men det är bara en av många milstolpar för den drivna ryttarinnan.

Hur har det gått att kombinera högskolestudier med att göra en elitsatsning?

”Jag ska vara ärlig och säga att det har varit tufft många gånger då jag förutom studier och elitsatsning även har jobbat så mycket som jag har hunnit för att få allting att gå runt. Men jag har varit noga med att försöka strukturera upp dagarna så att det inte blir för mycket eller för lite av något.”

En fördel med att ha läst ett idrottsprogram är dock att Elin har kunnat anpassa sina tentor utefter sina tävlingar, och inte tvärtom. Hon har även kunnat föra över mycket av sina studier till sin idrottsatsning, så som mental träning, träningsplanering, ledarskap, entreprenörskap och företagsekonomi.

Om ni tycker Elins efternamn låter bekant så är hon lillasyster till landslagsryttaren Marina Mattson. Elin har själv tävlat dressyr sedan ung ålder och har både ridit SM, NM och EM på ponny. När hon tog klivet upp på storhäst tog hon över tyglarna på halvbröderna Beckham och Cognac. Beckham hade tävlats av Marina upp till världscup-nivå och tillsammans med Elin hade de en framgångsrik karriär, både nationellt och internationellt. Elin berättar att systrarna hjälper och stöttar varandra framåt.

”Jag och min syster har en väldigt nära relation och hon är en viktig stöttepelare för mig, både privat och gällande hästarna. Jag kan alltid vända mig till henne om jag undrar något eller behöver diskutera något vilket är en väldig trygghet. Jag tränar för henne (och även mamma) ganska ofta vilket är väldigt fördelaktigt då vi tänker och resonerar väldigt lika gällande hästarna och min syster är en stor inspiration för mig!”

Till hösten hoppas Elin att kvalificera sig DressagePower Horse Show, där hon är anmäld i Sweden Trophy tillsammans med hästen Jalapeño, som är en häst Elin har fått uppdraget att utbilda och gör en tävlingssatsning tillsammans med. 

”Jag tävlar just nu MsvB med min nuvarande häst och har tidigare bara ridit ”vanliga” dagstävlingar men kände att jag ville ha lite nya mål att satsa mot. Jag känner till DressagePower sedan länge men har aldrig tänkt på att ni har Sweden Trophy för MsvB-ekipage.”

Hon berättar att det är ett bra mål för dem som ekipage som både peppar lite extra då det både är ett meeting och en mästerskapslik arena. Men även att det är lite mer som ”står på spel” när man får möta landets bästa MsvB-ekipage.

”Jalapeño är väldigt snäll och rar och har många egenskaper som jag värderar hos en häst. Lika väl som vi kan trimma på banan kan vi skritta ut i skogen eller hoppa lite för omväxlingens skull vilket vi båda uppskattar.” 

Och hur ser det med kören, har du börjat kika på en till dig och Jalapeño?

”Jag har börjat skissa på en kür med både musik och linjer som jag tror kan passa oss båda och jag ser verkligen fram emot att få visa upp vår kür och hoppas att vi kvalar till finalen. Det är även en av anledningarna till att jag anmälde oss till Sweden Trophy – att få möjlighet att rida kür. För vem älskar inte att rida kür!”

Vi önskar Elin ett stort lycka till!

Se alla nyheter